Vi råder kundene å pakke verdisaker i håndbagasjen.

Pakk verdisakene i håndbagasjen

Hvert år forsvinner reisegods for store beløp. Pakk verdifulle gjenstander i håndbagasjen og ikke i kofferten, råder Linn Sture hos Codan Forsikring i Åsane.

Hvert år meldes det 300 000 reiseskader til forsikringsselskapene.

Hvert år meldes det 300 000 reiseskader til forsikringsselskapene.

Hvert år meldes det 300 000 reiseskader til forsikringsselskapene.

Ifølge Finans Norge meldes det årlig rundt 300 000 reiseskader til forsikringsselskapene. Erstatningene ligger samlet på rundt 2 milliarder kroner per år. I 2017 utgjorde tap av reisegods 15,4 prosent av erstatningsbeløpet.

Meld til flyselskapet
Blir bagasjen din forsinket eller borte, skal du melde dette til flyselskapet.

– Man har krav på å få dekket utgifter til klær og toalettsaker, selv nårbagasjen er forsinket i en kort periode. Men det dekkes etter behov, og man kan ikke umiddelbart kjøpe inn alt som var i kofferten og regne med at det dekkes, sier Linn Sture.

Hun anbefaler at man pakker spesielt verdifulle gjenstander i håndbagasjen.

– Man har som regel bedre kontroll på sin egen håndbagasje. Hvis kofferten skulle bli borte, er det ofte en maksgrense på hva forsikringen din dekker. Har du pakket med dyre ting som PCer, smykker og kamerautstyr, så er det ikke sikkert at du får igjen hele beløpet. Derfor er det smart å ha slikt i håndbagasjen. Der bør du også ha eventuelle viktige medisiner som man vil savne selv om kofferten bare er forsinket, sier Sture

Linn Sture hos Codan i Åsane anbefaler deg å ha dyre gjenstander i håndbagasjen.

Linn Sture hos Codan i Åsane anbefaler deg å ha dyre gjenstander i håndbagasjen.

Når flyselskapenes erstatningsgrense raskt
Det er viktig å merke seg at flyselskapene ikke nødvendigvis dekker alt som er tapt. I følge Forbrukerrådet er maksimumsgrensen på tapt eller skadet bagasje ca 10 000 kroner innenfor EU/EØS-området, og i enkelte flygninger utenfor. For andre flygninger utenfor EØS, vil maksimumsbeløpet kunne være atskillig lavere.

Har man en reiseforsikring, vil beløpet som dekkes kunne være høyere, avhengig av forsikringsavtalen. Men Sture anbefaler likevel ikke å ha dyre gjenstander i kofferten.

– Har du pakket ned både dyrt turtøy, datamaskiner og kamerautstyr i kofferten, blir det fort høye beløp, sier Sture hos Codan i Åsane.