Sjekker du røykvarsleren ?

De er dårligst til å sjekke røykvarsleren der brannrisikoen er størst

7 av 10 nordmenn sier at de sjekker røykvarsleren årlig eller oftere. Flinkest er de på Sørlandet og i Telemark, dårligst er folk i Oslo.

I Oslo er andelen som sjekker røykvarsleren årlig 61 prosent, mens den på Sørlandet og i Telemark er hele 85 prosent. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Codan Forsikring.

I hovedstaden sier hele syv prosent at de aldri sjekker røykvarsleren, og tre prosent har ikke røykvarsler hjemme.

KJØKKENET ER BRANNFARLIGST: Hele 55 prosent av boligbrannene startet på kjøkkenet.

KJØKKENET ER BRANNFARLIGST: Hele 55 prosent av boligbrannene startet på kjøkkenet.

Størst brannrisiko i Oslo og Finnmark

­Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at fylkene Oslo og Finnmark er overrepresentert på boligbrannstatistikken i fjor. Til tross for dette, sjekker oslofolk røykvarsleren sjeldnere enn folk i resten av landet.

 – Der det er høyest sannsynlighet for boligbrann, bør folk være ekstra påpasselige med å sjekke at røykvarsleren fungerer. Nå er det stikk motsatt, sier Linn Sture, daglig leder hos Forsikringshuset Vest / Codan Forsikring i Åsane.

Røykvarsler redder liv

Nær halvparten av brannene i fjor ble oppdaget ved at noen så eller luktet røyk eller flammer, 33 prosent ved en automatisk brannalarm og i 13 prosent av tilfellene av en røykvarsler, ifølge DSB.

– Brannvarsling, enten det er automatisk alarm eller røykvarsler, kan bety forskjellen mellom liv og død, sier Sture.

– Unge må sjekke røykvarsleren

Nær 8 av 10 nordmenn mellom 50 og 99 år sjekker røykvarsleren årlig. Kun litt over halvparten av de unge under 30 år sier det samme.

 – Unge sjekker røykvarsleren sjelden, men ikke sjelden hører vi om en «grandis» som nesten har tatt fyr. Derfor oppfordrer vi spesielt unge til å sjekke røykvarsleren for å forhindre brann, sier Sture.

1583 komfyrbranner

Er det ett rom som er ekstra viktig å ha røykvarsler, er det kjøkkenet. Ifølge DSBs brannstatistikk er kjøkkenet det farligste rommet i boligen, med 55 prosent av boligbrannene. Stua er på andreplass med 10 prosent. I 2018 var det hele 1583 komfyrbranner eller tilløp til brann på komfyr.

– Dette er høye tall. Nyere boliger er pålagt å ha komfyrvakt, noe vi anbefaler absolutt alle å ha, også eldre boliger. De brenner dessverre like godt som nye, sier Linn Sture.